Domaine de la Menda

Plan voor ontwikkeling Domaine de la Menda

Er is een plan gemaakt voor de ontwikkeling van “Domaine de la Menda”, een gebied gelegen in Lingostiere (Zuid-Frankrijk) nabij Nice en aan de oever van rivier de Var.

Doel is het project te integreren in de heuvels van Domaine de la Menda en de kwaliteiten van het gebied optimaal te benutten. De structuur en morfologie van het project zullen affiniteit hebben met de dorpen uit de omgeving. In het bijzonder het contrast tussen de intimiteit van het centrum en de openingen naar de weidse heuvels, waardoor de woningen worden omgeven.
De analogie met de bestaande dorpen wordt niet alleen voelbaar door de vormgeving van de openbare ruimtes, de straten en pleintjes, maar ook de manier waarop de architectuur uitgewerkt zal worden. We hebben het hier niet over een imitatie van de bestaande architectuur, maar gebruik van de vaste waarden: geen orthogonale structuur, maar een bouwen langs een vrije lijn, veel variatie in bouwvolumes, bouwhoogtes en composities.

Het programma bestaat voornamelijk uit wonen. Om een dynamisch geheel te creëren wordt er gebruik gemaakt van verschillende typologieën. De parkeervoorziening wordt gerealiseerd in parkeergarages. Andere functies zullen strategisch worden geplaatst voor publiek gebruik.
Het mediterrane karakter van het project is de identiteit van de plaats met een knipoog naar het verleden, maar gericht naar de toekomst.