Vincentius Haarlem

0764 G Vincentius- Stilteruimte / Tekst bureau documentatie / website 07.07.2012

 
opdrachtgever:
Stichting Sint Vincentius van Paulo
Projectteam:
Joop Slangen, René Kleingoldewijk, Leon van Voornveld
Ontwerp:
Augustus 2011
uitvoering:
maart-juni 2012

Bij de voorbereiding van het ontwerp voor het Vincentius-Carré maakte Marriëtte Polman een cultuurhistorische studie. Daarbij ontdekte zij dat een erg onttakelde gewelfkelder waarschijnlijk een 16e eeuws rudiment was van het Catherijne-klooster dat hier ooit stond. De kelder had nog niet status van monument, maar is cultuurhistorisch van grote waarde.
Het Vincentius-Carré heeft een functie gekregen als sociaal-diaconaal centrum. Een Stilteruimte bleek een prachtige functie voor deze bijzondere plek. De toegang tot de kelder, oorspronkelijk verstopt achter een luik in de muur, is sterk verbeterd door een klein entreeportaal.
De kelder zelf is zo sober mogelijk opgeknapt; alle oude stuclagen van het gewelf zijn verwijderd, de kopse zijden zijn wit gestuct. Een vloer van eenvoudige gebakken plavuizen in een warme kleur draagt bij aan de bijzondere sfeer. Eenvoud en warmte; een plek waar mensen tot rust en bezinning kunnen komen.